Dobar kolesterol štiti jetru od upale i ozljeda


Dobar kolesterol štiti jetru od upale i ozljeda

Takozvani dobar kolesterol u tijelu može biti čak i bolji nego što mislimo. Naime, novo istraživanje američkih znanstvenika s Washington University School of Medicine iz St. Louisa sugerira da posebna vrsta HDL-a, lipoproteina velike gustoće, ima ulogu u zaštiti jetre od ozljeda. Pokazalo se da HDL štiti jetru blokirajući upalne signale koje proizvode uobičajene crijevne bakterije.

HDL, lipoproteini velike gustoće, su molekule koje cirkuliraju kroz krv i uklanjaju višak kolesterola iz krvi i tkiva, vraćaju ga u jetru gdje opet može biti inkorporiran u LDL, lipoproteine male gustoće. Na ovaj način smanjuje se nakupljanje kolesterola na stijenkama krvnih žila kao i rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, zbog čega se HDL kolesterol naziva dobar kolesterol.

U ovom istraživanju znanstvenici su identificirali posebnu vrstu HDL-a nazvanu HDL3, koja kada se proizvodi u crijevima, blokira signale crijevnih bakterija koji uzrokuju upalu jetre. Ako nisu blokirani, ovi bakterijski signali putuju iz crijeva do jetre, gdje aktiviraju imunološke stanice koje pokreću upalno stanje, što dovodi do oštećenja jetre.

Inače, valja spomenuti, da elementi crijevnog mikrobioma mogu pokretati bolesti jetre, uključujući masnu bolest jetre i fibrozu jetre.

Smatra se da HDL3 može poslužiti kao meta u budućim terapijama za bolesti jetre.

Izvor:
Science

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.