"Dobre" bakterije mogu spriječiti prijenos malarije


"Dobre" bakterije mogu spriječiti prijenos malarije

Portugalski znanstvenici s Instituto Gulbenkian de Ciência otkrili su da određene "dobre" bakterije iz crijeva mogu potaknuti prirodnu obranu protiv malarije.

Naime, pokazalo se da određeni sojevi bakterije Escherichie coli koji obitavaju u crijevima, mogu potaknuti imuni sustav da proizvodi protutijela koja prepoznaju molekulu šećera alfa-gal na plazmodiju, parazitu koji uzrokuje malariju, odmah nakon uboda komarca, što za posljedicu ima kaskadu komplementa i uništavanje parazita.

Također, treba spomenuti da rezultati njihova istraživanja ukazuju da su mala djeca sklonija oboljevanju od malarije zato što ne proizvode dovoljno cirkulirajućih anti-alfa-gal protutijela koja bi spriječila infekciju malarijom.

Inače od malarije je 2012. godine diljem svijeta umrlo oko 627.000 ljudi. Većinu oboljelih, oko 90 posto, činila su djeca mlađa od pet godina.

Znanstvenici su jednako tako razvili i cjepivo u obliku sintetskih alfa-gal protutijela, koje se pokazalo učinkovito na miševima. Znanstvenici se nadaju da će navedeno cjepivo imati isti učinak i kod ljudi.

Izvor:
Cell

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.