Dodaci vitamina E i selena ne smanjuju rizik od demencije


Dodaci vitamina E i selena ne smanjuju rizik od demencije

Stariji muškarci koji uzimaju dodatke vitamina E i selena imaju isti rizik od razvoja demencije kao i osobe koje ne koriste spomenute proizvode, što znači da dodaci spomenutih antioksidansa ne mogu spriječiti slabljenje kognitivnih sposobnosti, ukazuje nova studija.

Inače, prethodna istraživanja su povezivala antioksidanse s prevencijom oštećenja stanica koja se mogu pojaviti kod starenja, kao i kod karcinoma te nekih drugih bolesti. Navedeni učinak, antioksidansi postižu tako što zaustavljaju ili usporavaju oksidativni stres, koji je također povezan s napredovanjem demencije. Kako tijelo koristi kisik, stvara nusproizvode pod nazivom slobodni radikali. Oštećenje stanica i tkiva koje nastaje zbog slobodnih radikala znano je kao oksidacijski stres.

Pretpostavlja se da se ova smanjena učinkovitost spomenutih antioksidansa odnosi samo na dodatke istih, no ne i na konzumiranje živežnih namirnica koje ih sadrže. Naime, poznato je da mediteranska prehrana može pomoći u smanjivanju rizika od demencije. Također, ne treba smetnuti s uma, da i tjelovježba ima bitnu ulogu u prevenciji slabljenja kognitivnih sposobnosti.

Izvor:
JAMA Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.