Dojenje može pomoći u smanjivanju rizika od postporođajnog dijabetesa kod majke


Dojenje može pomoći u smanjivanju rizika od postporođajnog dijabetesa kod majke

Izgleda da laktacija može sniziti incidenciju te smanjiti rizik od postporođajnog dijabetesa kod majki, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da laktacija povećava masu i funkciju beta-stanica gušterače proizvodnjom serotonina. Ovaj pozitivan učinak može trajati godinama, čak i nakon prestanka laktacije, i poboljšava metaboličko zdravlje majke.

Inače, trudnoća za žene predstavlja velik metabolički teret zbog povećanja tjelesne težine i povećane inzulinske rezistencije. Jednako tako, brojni drugi čimbenici, uključujući povijest gestacijskog dijabetesa, dob majke i pretilost, dodatno utječu na rizik od razvoja dijabetesa nakon poroda.

Valja spomenuti da su žene koje su imale gestacijski dijabetes izložene većem riziku od razvoja postporođajnog dijabetesa.

Također, nije na odmet znati, da komplikacije povezane s dijabetesom uključuju oštećenje krvnih žila, što može dovesti do kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti poput srčanog udara i moždanog udara, te problema s živcima, očima, bubrezima i dr..

Ovo istraživanje otkrilo je da se tijekom laktacije serotonin proizvodi u beta-stanicama gušterače. Serotonin u beta-stanicama gušterače djeluje kao antioksidans i smanjuje oksidativni stres, čineći beta-stanice majke zdravijima. Serotonin također inducira proliferaciju beta-stanica, povećavajući na taj način masu beta-stanica te pomaže u održavanju odgovarajuće razine glukoze.

Izvor:
Science Translational Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.