Druga i treća doza cjepiva protiv COVID-19 mogu dovesti do recidiva glomerularne bolesti


Druga i treća doza cjepiva protiv COVID-19 mogu dovesti do recidiva glomerularne bolesti

Izloženost drugoj ili trećoj dozi cjepiva protiv COVID-19 povezana je s povećanim rizikom od recidiva za odrasle s glomerularnom bolešću, ukazuju rezultati studije u kojoj je sudjelovalo 1.105 odraslih osoba s glomerularnom bolešću.

Naime, pokazalo se da je 12,1 posto pacijenata imalo recidiv tijekom 281 dana praćenja. Nije uočena povezanost prve doze cjepiva s rizikom od recidiva, no izloženost drugoj ili trećoj dozi bila je povezana s povišenim rizikom od recidiva.

Prema mišljenju stručnjaka, ovi rezultati pokazuju da iako cjepiva protiv COVID-19 mogu biti povezana s malim povećanjem rizika od izazivanja pogoršanja glomerularne bolesti, taj je rizik vrlo mali, a dobro utvrđene dobrobiti cijepljenja više nadmašuju ove rizike.

Bolesti glomerula (glomerulonefritis, glomerulopatija) obuhvaćaju široki spektar bolesti i stanja koja mogu biti ograničena samo na bubreg ili nastati u sklopu nekih drugih sistemskih bolesti (npr. lupusa, dijabetesa ili nekih infekcija). Glomerularne bolesti smanjuju mogućnost bubrega da valjano odstranjuje štetne tvari iz organizma. Uobičajeno bubrezi trebaju filtrirati štetne tvari iz krvi u mokraću, a zadržavati krvne stanice i proteine u organizmu. U glomerularnim bolestima postoji veća propusnost bubrega za izlučivanje krvnih stanica i proteina, dok istovremeno može doći do zadržavanja štetnih tvari.

Takve bolesti se uobičajeno prezentiraju pojavom proteina i/ili krvi u mokraći uz moguće dodatne laboratorijske nalaze koji upućuju na oštećenje funkcije bubrega. Dodatno se mogu javiti klinički znakovi koji mogu upućivati na bolest bubrega, poput povišenog krvnog tlaka, oteklina nogu, lica i/ili trbuha (zbog zadržavanja tekućine) i umora, te smetnji mokrenja.

Izvor:
Journal of the American Society of Nephrology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.