Dugotrajna primjena nesteroidnih protuupalnih lijekova smanjuje rizik od melanoma


Dugotrajna primjena nesteroidnih protuupalnih lijekova smanjuje rizik od melanoma

Američko istraživanje provedeno na 1.000 ispitanika u dobi od 60 i više godina, pokazalo je da dugotrajna primjena nesteroidnih protuupalnih lijekova može smanjiti rizik od razvoja melanoma za 27 posto.

U nesteroidne protuupalne lijekove ubrajaju se acetilsalicilna kiselina, diklofenak, ibuprofen, indometacin, ketoprofen, meloksikam, piroksikam, naproksen kao i COX-2 inhibitori poput celekosiba i etorikoksiba.

Tako se pokazalo da su ispitanici koji su koristili nesteroidne protuupalne lijekove više od pet godina u usporedbi s ispitanicima koji su ih koristili manje od dvije godine ili ih uopće nisu koristili, imali 43 posto manji rizik od razvoja melanoma. Najveće smanjenje rizika od melanoma uočeno je kod dugotrajne primjene acetilsalicilne kiseline (49 posto), dok je kod drugih nesteroidnih protuupalnih lijekova taj rizik bio 36 posto manji.

Stoga, uzimajući u obzir moguće nuspojave usljed dugotrajne primjene nesteroidnih protuupalnih lijekova poput krvarenja te njihov koristan kardiovaskularni učinak, izgleda da bi acetilsalicilna kiselina mogla biti najbolji kandidat za dodatna klinička ispitivanja, zaključuju znanstvenici.

Maligni melanom je rak kože koji nastaje od melanocita u pigmentiranom području; u koži, sluznicama, očima i središnjem živčanom sustavu. Metastaze su povezane s dubinom invazije u dermisu. Uz širenje prognoza je loša. Dijagnoza se postavlja biopsijom. Kod operabilnih tumora se uvijek izvodi široka ekcizijska biopsija. Kod metastatskih tumora potrebna je kemoterapija, no izlječenje je teško.

Izvor:
Journal of Investigative Dermatology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.