Dugotrajna uporaba acetilsalicilne kiseline povezana s gubitkom vida


Dugotrajna uporaba acetilsalicilne kiseline povezana s gubitkom vida

Rezultati istraživanja provedenog u Australiji u kojem je sudjelovalo 2.389 ispitanika pokazali su da je dugotrajna uporaba acetilsalicilne kiseline povezana s rizikom od senilne makularne degeneracije, vodećeg uzroka sljepila u starijih osoba. 

Ispitanici su u prosjeku bili u šezdesetim godinama, a pregled kod okuliste se provodio nakon 5, 10 i 15 godina.

Povećani rizik od vlažne makularne degeneracije uočen je samo nakon 10 ili 15 godina, što ukazuje da je kumulativna doza acetilsalicilne kiseline bitna. Za vlažnu makularnu degeneraciju karakteristično je brzo slabljenje vida.

Na kraju istraživanja je u 9,3 posto ispitanika koji su uzimali acetilsalicilnu kiselinu dijagnosticirana senilna makularna degeneracija, dok je u ispitanika koji nisu uzimali acetilsalicilnu kiselinu senilna makularna degeneracija dijagnosticirana u 3,7 posto ispitanika.

Inače, poznato je da svakodnevno uzimanje niskih doza acetilsalicilne kiseline smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara, a postoje naznake da se smanjuje i rizik od karcinoma.

Kardiovaskularni bolesnici koji redovito uzimaju acetilsalicilnu kiselinu ne bi smjeli bez konzultacije sa svojim liječnikom prekinuti navedenu terapiju, ističu stručnjaci.

Izvor:
JAMA Internal Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.