Dugotrajno dojenje povezano s agresivnijim rakom dojke


Dugotrajno dojenje povezano s agresivnijim rakom dojke

Švedsko istraživanje provedeno na 17.035 žena pokazalo je da se žene koje doje šest mjeseci ili više suočavaju sa većim rizikom od razvoja agresivnijih tipova raka dojke, no još nije jasno postoji li uzročno-posljedična povezanost.

Istraživači također ne znaju imaju li te žene veću vjerojatnost da umru od raka nego druge žene. Sve u svemu, smatra se da dojenje smanjuje rizik od raka dojke.

"Pronašli smo statistički značajan rizik od tumora kod žena s prosječnim vremenom dojenja od 6,2 mjeseci ili više", rekla je dr. Salma Butt.

"Ono što se zasada zna je da dojenje smanjuje broj ovulacija tijekom života, čime se smanjuje utjecaj hormona prisutnih tijekom menstrualnog ciklusa, posebice progesterona. Što može objasniti rezultate prethodnh studija koji ukazuju da žene koje doje imaju manji rizik od razvoja raka dojke" kazala je dr. Butt.

"Međutim, dojenje stimulira proizvodnju prolaktina, hormona koji ima ulogu u inicijaciji i napredovanju raka dojke. Odnos između dojenja, prolaktina i raka dojke je kompleksan i nije u potpunosti razjašnjen. Rezultati ove studije ne bi trebali obeshrabriti žene da doje, umjesto toga, žene koje su izložene većem riziku od agresivnijeg raka dojke trebaju biti pod nadzorom" istaknula je dr. Butt.

Izvor:
European Breast Cancer Conference, news release

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.