Dugotrajno uzimanje antidepresiva može povećati rizik od dijabetesa tipa 2


Dugotrajno uzimanje antidepresiva može povećati rizik od dijabetesa tipa 2

Istraživanje provedeno na 2.665 ispitanika koji su bili izloženi riziku od razvoja dijabetesa tipa 2 pokazalo je da ukoliko takve osobe duže vrijeme uzimaju antidepresive imaju veći rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.

Isto tako pokazalo se da je grupa ispitanika koja je uzimala i lijek metformin imala manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Bigvanid metformin spada u skupinu lijekova za liječenje dijabetesa koja je poznata pod nazivom oralni hipoglikemizantni lijekovi (OHL). 

Poznato je da metformin smanjuje proizvodnju glukoze u jetri i pomaže glukozi da dođe u mišiće gdje je potrebna. Ne pomaže u proizvodnji inzulina i učinkovit je samo u ljudi u kojih gušterača još može izlučivati inzulin.

Rezultati se nisu promjenili ni kada su ispitanici prestali uzimati antidepresive iz skupine tricikličkih i tertracikličkih antidepresiva, za koje je poznato da mogu uzrokovati prekomjernu tjelesnu težinu te povećati rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.

U tricikličke i tetracikličke antidepresive ubrajaju se amitriptilin, klomipramin, imipramin, nortriptilin, maprotilin, amoksapin, doksepin, dezipramin, dotiepin, tianeptin i dr..

Izvor:
Diabetes Care

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.