Eksperimentalni lijek za hepatitis C učinkovit u 95 posto bolesnika


Eksperimentalni lijek za hepatitis C učinkovit u 95 posto bolesnika

Studija objavljena u medicinskom časopisu The Lancet ukazuje da bi lijek za hepatitis C, koji sadrži dvije eksperimentalne supstance sofosbuvir i ledipasvir, mogao pružiti nadu oboljelima o hepatitisa C da se mogu izliječiti.

Naime, pokazalo se da se nakon primjene navedene kombinacije tijekom osam tjedana, hepatitis C virus (HCV) nije mogao detektirati u bolesnika kojima je to bila prva terapija za hepatitis C, što znači da su izliječeni od hepatitisa C.

U bolesnika koji su već bili liječeni od hepatitisa C, kombinacija sofosbuvira i ledipasvira, tijekom 12 tjedana, pokazala je također učinkovitost u 95 posto bolesnika.

Nuspojave zabilježene nakon primjene ove kombinacije lijekova bile su znatno blaže od nuspojava koje se javljaju kod trenutno dostupnih terapija za hepatitis C. Najčešće nuspojave bile su mučnina, anemija, infekcije gornjih dišnih puteva i glavobolja. Lijek je u obliku tablete i uzima se samo jednom dnevno.

Hepatitis C, ukoliko se ne liječi, može uzrokovati teška oštećenja jetre, koja za posljedicu mogu imati i smrt. Nažalost, većina osoba koje se zaraze hepatis C virusom nema nikakvih simptoma.  

Izvor:
The Lancet

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.