Ekstrakt češnjaka može pomoći u snižavanju povišenog krvnog tlaka


Ekstrakt češnjaka može pomoći u snižavanju povišenog krvnog tlaka

Australsko istraživanje provedeno na 50 ispitanika pokazalo je da primjena ekstrakta češnjaka uz terapiju lijekovima može pomoći u snižavanju povišenog krvnog tlaka.

Australski liječnici htjeli su vidjeti može li dodatak ekstrakta češnjaka pomoći u snižavanju krvnog tlaka ispitanicima koji su imali povišeni krvni tlak (hipertenziju) usprkos terapiji lijekovima.

Pokazalo se da su ispitanici koji su svakodnevno dobivali četiri kapsule ekstrakta češnjaka imali za 10 mmHg niži krvni tlak od ispitanika koji su dobivali placebo.

Prethodna istraživanja pokazala su da češnjak može pomoći u snižavanju povišene razine kolesterola te u smanjivanju povišenog krvnog tlaka kod osoba koje nisu bile liječene. 

Prema mišljenju stručnjaka dodatke ekstrakta češnjaka treba primjenjivati nakon konzultacije s liječnikom jer češnjak ima antikoagulantno djelovanje, a moguće su i interakcije lijekova sa češnjakom preko enzimatskog sustava-citokroma P450 tijekom metaboliziranja u jetri.

Isto tako stručnjaci ističu da ova studija pokazuje neznatno smanjenje krvnog tlaka nakon primjene dodataka ekstrakta češnjaka koje nije dovoljno značajno da bi se primjena lijekova zamjenila dodacima ekstrakta češnjaka.

Izvor:
BBC

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.