Euromelanoma dan posvećen ranom otkrivanju melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože


Euromelanoma dan posvećen ranom otkrivanju melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože

Po posljednjim podacima iz 2015. godine, u Hrvatskoj je od melanoma, zloćudnog tumora kože, oboljelo 649 osoba pa je nužno stalno upozoravati građane na pravilno ponašanje na suncu, redovit samopregled kože te na odlazak liječniku u slučaju bilo kakve zabrinutosti zbog "sumnjivih madeža", istaknuto je na predstavljanju ovogodišnje javnozdravstvene kampanje u povodu Euromelanoma, dana posvećenog ranom otkrivanju melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože.

"Zadnje tri godine vidimo da se znatno povećava broj bolesnika i broj oboljelih u najranijoj fazi, kada petogodišnje preživljenje iznosi 90 posto i kada se ne očekuju komplikacije bolesti. Kao i kod gotovo svih zloćudnih tumora, na vrijeme otkriti bolest znači preživljenje", rekla je danas na konferenciji za novinare predsjednica Hrvatskoga dermatovenerološkog društva prof. dr. sc. Mirna Šitum.

Istaknula je kako u Hrvatskoj na 100.000 stanovnika imamo 15,4 oboljela te da je po zastupljenosti to u muškaraca deveta, a u žena deseta zloćudna bolest. Od melanoma češće obolijevaju stariji muškarci i mlađe žene, što stručnjaci pripisuju većem izlaganju zračenju u solarijima te upozoravaju kako je Hrvatska jedina zemlja u Europskoj uniji u kojoj je to dopušteno i mlađima od 18 godina.

Bolest u 51 posto slučajeva ostaje lokalizirana, a u liječenju uznapredovale bolesti imunološka terapija bitno poboljšava izglede za preživljenje oboljelih i utječe na kvalitetu njihova života.  

Neprimjereno izlaganje suncu, osobito od djetinjstva, dugoročno izaziva mnogobrojne posljedice, uključujući i pojavu zloćudnih tumora. S druge strane, pravilna zaštita od najranije dobi dugoročno čini kožu zdravom i vitalnom. Izloženost ultraljubičastim (UV) zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, tako i melanoma.

Prof. dr. sc. Šitum je navela i podatak po kojem je u Splitsko-dalmatinskoj županiji jedne godine otkriveno samo 27 ili 28 melanoma, što je iznimno malo. "Ne možemo vjerovati da je u toj godini bilo samo 27 ili 28 melanoma. Ili je pogreška u prijavljivanju, što je manje vjerovati jer prijava ide iz Zavoda za patologiju koji dijagnosticira bolest, ili je doista toliko niska osviještenost u tom području gdje imamo cjelogodišnji boravak na suncu. Mislimo da bi se trebalo više založiti u javnopreventivnim aktivnostima, uz potporu lokalnih struktura", rekla je. 

Na konferenciji za novinare bio je i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji se i sam liječi od melanoma, a rekao je kako mu je dužnost sudjelovati u takvim akcijama kako bi potaknuo sugrađane na brigu o zdravlju.

"Treba senzibilizirati javnost jer se počinje od prevencije. Liječnici imaju svoje kapacitete, dermatolozi, kojih ima dosta u Splitu, odrađuju vrijedno svoj posao, međutim, dokle god građani nisu svjesni opasnosti i potencijalnih komplikacija, teško da će rezultati biti bolji", istaknuo je.

"Moja je dužnost sudjelovati u ovakvim akcijama, osjećam se pozvanim govoriti i potaknuti sugrađane da povedu brigu o svom zdravlju, poslušaju savjete liječnika. Melanom je zloćudna bolest, ali ga se može pobijediti. Nadam se da ću svojim primjerom za par godina to moći dokazati", rekao je Opara.

"U sklopu Euromelanoma dana ove godine su predviđene dvije akcije - 26. travnja akcija pregleda kože saborskim zastupnicima kako bi se potaknula javno svijest o tome. Od 31. svibnja do 2. lipnja trajat će akcija pregleda kože na otoku Hvaru, u gradovima Hvaru, Jelsi i Starome Gradu, gdje će biti pregledani svi koji se prijave", najavila je prof. dr. sc. Šitum.

Izvor:
Hina

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.