Europski dan svjesnosti o antibioticima


Europski dan svjesnosti o antibioticima

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (European Center for Disease Prevention and Control, ECDC) proglasio je 18. studeni Europskim danom svjesnosti o antibioticima (European antibiotic awarenss day, EAAD). U svim zemljama Europske unije povodom toga dana organiziraju se prikladni znanstveni skupovi i promovira javna kampanja za racionalnijom uporabom antibiotika.

Razlozi prekomjerne uporabe antibiotika su višestruki. Osim prekomjernog propisivanja antibiotika od strane liječnika problem leži i u sklonosti građana da samoinicijativno uzimaju antibiotike bez savjeta liječnika.

Ovogodišnja europska javna kampanja je posebno usmjerena na edukaciju gradana o štetnosti samoinicijativnog uzimanja antibiotika.

Inače, bakterije normalno naseljavaju ljudsko tijelo i okoliš. Ako su stalno izložene antibioticima bakterije počinju razvijati mehanizme otpornost na ove lijekove. Rezistentne mutante obično imaju prednost u preživljavanju te polako zamjenjuju "divlje" osjetljive jedinke. Rezistentne bakterije se teško uočavaju jer najčešće ne izazivaju bolest. Rezistentne bakterije postaju vidljive tek kada zalutaju u primarno sterilne prostore ljudskog tijela jer tada mogu uzrokovati infekciju. To se olakšano događa pri invazivnom medicinskom lijećenju gdje razni invazivni dijagnostički i terapijski zahvati olakšavaju bakterijama pristup u inače sterilne prostore tijela.

Zato se infekcije rezistentnim bakterijama najčešće vide u bolnicama, ali problem nastanka rezistentnih bakterija u normalnoj mikrobiti čovjeka je povezan s prekomjernom konzumacijom antibiotika kako u bolnicama tako i u izvanbolničkoj sredini. Preko 90 posto antibiotika se potroši izvan bolnica, dakle u liječenju blagih, često samoograničavajućih infekcija. Pri tome mnogi antibiotici se troše na infekcije koje izazivaju virusi na koje antibiotici uopće ne djeluju.

Izvor:
AMZH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.