FDA odobrila prvi lijek za liječenje Waldenströmove makroglobulinemije


FDA odobrila prvi lijek za liječenje Waldenströmove makroglobulinemije

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) dala je odobrenje za primjenu lijeka ibrutiniba u liječenju Waldenströmove makroglobulinemije, rijetkog, indolentnog tipa limfoma B-stanica.

Od prvog opisa Waldenströmove makroglobulinemije prije više od 70 godina do današnjih dana, nije bilo odobrene terapije za taj karcinom. No, liječnici su za liječenje Waldenströmove makroglobulinemije koristili terapije od sličnih karcinoma.

Inače, lijek ibrutinib se već koristi za liječenje "mantle cell" limfoma (limfoma plaštene zone) i kronične limfocitne leukemije. Ibrutinib je lijek s novim mehanizom djelovanja, naime on je prvi inhibitor Bruton tirozin-kinaze, razvijen posebno za liječenje karcinoma B-stanica.

Za Waldenströmovu makroglobulinemiju, vrstu ne-Hodgkinova limfoma, karakteristično je polagano napredovanje bolesti. Ona uzrokuje rast abnormalnih B limfocita u koštanoj srži, limfnim čvorovima, jetri i slezeni, koji proizvode prekomjernu količinu proteina znanih kao imunoglobulin M (IgM), što može uzrokovati krvarenje, probleme s vidom i živčanim sustavom.

Ibrutinib djeluje tako što blokira enzim koji omogućuje abnormalnim B limfocitima Waldenströmove makroglobulinemije da rastu i da se dijele.

Najčešće nuspojave koje se javljaju kod primjene ibrutiniba su neutropenija, trombocitopenija, proljev, osip, mučnina, grčenje mišića, i umor.

Izvor:
FDA

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.