FDA: Oprezno s primjenom flukonazola tijekom trudnoće


FDA: Oprezno s primjenom flukonazola tijekom trudnoće

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) pozvala je liječnike na oprez prilikom propisivanja antimikotika flukonazola tijekom trudnoće obzirom da flukonazol može povećati rizik od pobačaja. Inače, lijek flukonazol se koristi za liječenje gljivičnih infekcija.

Jednako tako, FDA smatra da pacijentice koje su trudne ili pokušavaju ostati trudne trebaju razgovarati sa svojim liječnikom o alternativnim mogućnostima liječenja gljivičnih infekcija.

Upozorenje Agencije za hranu i lijekove (FDA) donešeno je na temelju rezultata nedavno objavljenje danske studije koja ukazuju da peroralna primjena flukonazola između 7. i 22. tjedna trudnoće može uzrokovati pobačaj.

Trenutne informacije vezane uz peroralnu primjenu flukonazola tijekom trudnoće koje se nalaze u uputama o lijeku tvrde da je dnevna doza od 150 mg flukonazola sigurna za uzimanje u trudnoći. Inače, više dnevne doze flukonazola, od 400 do 800 mg, se povezuju s abnormalnostima kod rođenja. U danskom istraživanju su pacijentice uzimale dnevne doze od 150 ili 300 mg flukonazola.

Američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) preporuča za liječnje gljivičnih infekcija tijekom trudnoće samo primjenu antimikotika u obliku kreme.

Izvor:
FDA

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.