Fekalni imunokemijski test može predvidjeti zacijeljivanje sluznice kod ulceroznog kolitisa


Fekalni imunokemijski test može predvidjeti zacijeljivanje sluznice kod ulceroznog kolitisa

Japansko istraživanje pokazalo je da se pomoću fekalnog imunokemijskog testa (FIT) može jednako dobro predvidjeti zacijeljivanje sluznice debelog crijeva kod oboljelih od ulceroznog kolitisa, kao i pomoću znatno skupljeg testa za određivanje fekalnog kalprotektina (Fcal).

Inače, osim kliničke remisije, ozdravljenje sluznice debelog crijeva je drugi cilj liječenja ulceroznog kolitisa, za čiju je konačnu procjenu uspješnosti potreban kolonoskopski pregled.

No, smatra se da se i pomoću fekalnog imunokemijskog testa i testa za određivanje fekalnog kalprotektina može dobro predvidjeti prisutnost aktivne upale u pacijenata s ulceroznim kolitisom.

Prema mišljenju stručnjaka pomoću fekalnog imunokemijskog testa može se bolje pratiti klinički status pacijenta, no primjena testa za određivanje fekalnog kalprotektina ima prednost u slučajevima kada je ulcerozni kolitis dominantno zahvatio gornji dio debelog crijeva, obzirom da je osjetljivost fekalnog imunokemijskog testa na neoplazije u tom dijelu crijeva slabija. Naravno, takvi slučajevi su relativno rijetki kod ulceroznog kolitisa.

Izvor:
The American Journal of Gastroenterology

Link na izvor

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.