Fetusi trudnica koje su pretile ili imaju dijabetes prebrzo rastu


Fetusi trudnica koje su pretile ili imaju dijabetes prebrzo rastu

Već duže vrijeme poznato je da trudnice koje su pretile ili imaju dijabetes, imaju veću vjerojatnost da će roditi dijete znatno veće tjelesne mase. No, novo britansko istraživanje je pokazalo da do brzog fetalnog rasta dolazi u prvih šest mjeseci trudnoće. Što bi moglo imati praktične posljedice obzirom da se trenutno probir za dijabetes kod trudnica radi tek oko šestog mjeseca trudnoće.

Fetusi pretilih trudnica već do 20. tjedna trudnoće imaju značajno povišenu tjelesnu masu. U fetusa trudnica s dijabetesom uočen je isti učinak do 28. tjedna trudnoće.

Fetus pretherano velike tjelesne mase predstavlja zdravstveni rizik zbog niza razloga kao što su komplikacije kod poroda, opasnih padova razine šećera kod fetusa te poteškoća s disanjem nakon poroda. Jednako tako, novorođenčad velike tjelesne mase je izložena većem riziku od razvoja pretilosti i dijabetesa.

Smatra se da rezultati ovog istraživanja dodatno naglašavaju važnost da se u trudnoću ide sa što je zdravijom tjelesnom masom. Također, ne treba smetnuti s uma da su zdrava prehrana i način života tijekom trudnoće, isto tako jako bitni.

Izvor:
Diabetes Care

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.