Flavonoidi imaju potencijal u borbi protiv alergija i upale


Flavonoidi imaju potencijal u borbi protiv alergija i upale

U nedavno objavljenoj studiji u časopisu Biomedicine & Pharmacotherapy, znanstvenici su istraživali antialergijska i protuupalna svojstva flavonoida. Inače, kronična upala ključna je za početak i napredovanje kroničnih poremećaja kao što su dijabetes, rak, hipertenzija, astma i alergije.

Bioaktivnih flavonoida ima u izobilju u brojnim namirnicama, uključujući povrće, orašaste plodove, voće, pića i žitarice. Nedavna istraživanja flavonoida otkrila su njihovu sposobnost reguliranja ili sprječavanja upale. Zbog svojih antioksidativnih, protuupalnih i imunomodulatornih sposobnosti, flavonoidi su nezamjenjivi sastojci u farmaceutskoj i prehrambenoj primjeni. Međutim, potrebna su opsežna istraživanja kako bi se razumio protuupalni mehanizam ovih spojeva.

Flavonoidi djeluju kao protuupalni agensi blokirajući faktore transkripcije kao i regulatorne enzime odgovorne za upalu i njezino širenje, među ostalim mehanizmima. Različite kinaze, uključujući C-protein kinazu, fosfoinozitol kinazu, tirozin kinazu, ciklin-ovisnu kinazu-4 ili fosfatidilinozitol kinazu, uključene su u prijenos signala putem fosforilacije lipida ili proteina i igraju bitnu ulogu u aktivaciji stanica tijekom upale. Flavonoidi mogu potencijalno utjecati na protein kinaze potiskivanjem nuklearnog faktora kappa-B (Nf-κB). Nekoliko je studija pokazalo da flavonoidi mogu modulirati IkB i Nf-κB, koji izravno koreliraju s aktivacijom stanica. Osim toga, oni reguliraju čimbenike transkripcije kao što su pretvarač signala i aktivator transkripcije (STAT)-6 i GATA-3 CD4+T pomoćnih 2 (Th2) citokina.

U pokusima in vitro i in vivo utvrđeno je da su flavonoidi luteolin, miricetin, kaempferol i kvercetin korisni protiv citokina specifičnih za alergije. Prijavljeno je da svi inhibiraju stvaranje interleukina (IL)-4 i IL-13 iz mastocita i bazofila.

Sve u svemu, nalazi studije su pokazali da flavonoidi posjeduju protuupalna, antioksidativna i antialergijska svojstva. Nedavna istraživanja četiriju ključnih protuupalnih i antialergijskih flavonoida potvrdila su njihove blagotvorne učinke na alergijske bolesti balansiranjem Th1/Th2 stanica i smanjenjem stimulacije bazofila i mastocita.

Izvor:
Biomedicine & Pharmacotherapy

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.