Folna kiselina, vitamini B6 i B12 mogu usporiti napredovanje Alzheimerove bolesti


Folna kiselina, vitamini B6 i B12 mogu usporiti napredovanje Alzheimerove bolesti

Rezultati nove studije koja je provedena na 168 ispitanika ukazuju da visoke doze vitamina B mogu za 30 posto usporiti smanjivanje mozga kod osoba starije životne dobi koje imaju neke od znakova upozorenja za Alzheimerovu bolest.

Smanjivanje mozga jedan je od simptoma blagog kognitivnog oštećenja koje često dovodi do demencije.

Kod osoba starijih od 60 godina mozak se godišnje smanji za 0,5 posto, dok se u oboljelih od Alzheimerove bolesti mozak godišnje smanjuje za 2,5 posto.

Inače u studiji je jedna polovica ispitanika dobivala placebo, a druga polovica ispitanika je dobivala visoke doze folne kiseline, vitamina B6 i vitamina B12.

Poznato je da folna kiselina, vitamin B6 i vitamin B12 kontroliraju razinu homocisteina u krvi, a visoka razina homocisteina u krvi povezuju se sa bržim smanjivanjem mozga i Alzheimerovom bolesti.

Folna kiselina ili vitamin B9 spada u grupu vitamina topljivih u vodi s koenzimatskim djelovanjem. Derivat je pteridina, a najviše je ima u jetri, bubregu, zelenom povrću, kvascu i orasima.

Vitamin B6 spada u grupu vitamina topljivih u vodi i vitamina s koenzimatskim djelovanjem.To je zajednički naziv za piridoksol, piridoksal i piridoksamin. Sva tri se nalaze u prirodi. Nalazimo ih u biljnom i životinjskom tkivu, kvascu, ribi, cerealijama, soji, jajima, voću i povrću. U manjim količinama sintetizira ga crijevna bakterija.

Vitamin B12 ili cijanokobalamin je u vodi topljiv vitamin s koenzimatskim djelovanjem. B12 je jedini poznati prirodni spoj koji sadži kobalt. Izvori vitamina B12 su ribe, plodovi mora, žutanjak, mlijeko i fermentirani sirevi.

Prema mišljenju istraživača ovi rezultati mogli bi biti prvi korak prema pronalaženju načina za odgodu Alzhemerove bolesti.

Izvor:
BBC

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.