Genetičkim inženjeringom razvijen probiotik koji uništava stanice raka debelog crijeva


Genetičkim inženjeringom razvijen probiotik koji uništava stanice raka debelog crijeva

Znanstvenici s National University of Singapore uspjeli su pomoću genetičkog inženjeringa razviti koktel bakterija i brokule, koji može pronaći i uništiti stanice raka debelog crijeva. Glavni element ovog koktela je genetičkim inženjeringom razvijen oblik bakterije Escherichiae coli Nisslea, bezopasne bakterije koja inače obitava u crijevima.

Bakterije u ovom koktelu su genetski modificirane u probiotik koji se veže za površinu stanica raka debelog crijeva i luči enzim koji pretvara tvar koju se može naći u povrću poput brokule u snažan antikarcinogenik. 

Rezultati istraživanja pokazali su da je više od 95 posto testiranih stanica raka debelog crijeva bilo uništeno pomoću ovog koktela.

Nažalost, spomenuti koktel probiotika i brokule nije imao nikakav utjecaj na druge vrste stanica raka kao što su stanice raka dojke ili raka želuca.

Na mišjem modelu, spomenuti koktel smanjio je broj stanica karcinoma debelog crijeva za 75 posto.

Smatra se da spomenuti probiotici mogu pomoći u prevenciji raka debelog crijeva, kao i u uklanjanju preostalih stanica raka debelog crijeva nakon kirurškog zahvata i kemoterapije.

Inače, rak debelog crijeva je treći najčešći karcinom na svijetu, čija je incidencija u porastu.
Izvor:
Nature Biomedical Engineering

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.