Gingko biloba može pomoći u oporavku mozga nakon moždanog udara


Gingko biloba može pomoći u oporavku mozga nakon moždanog udara

Rezultati istraživanja provedenog u Kini pokazali su da ekstrakt biljke gingko biloba može pomoći u oporavku mozga i pamćenja nakon ishemijskog moždanog udara. Tijekom šestomjesečnog istraživanja, neki od pacijenata koji su pretrpjeli ishemijski moždani udar uzimali su 450 mg ekstrakta gingko bilobe plus 100 mg acetisalicilatne kiseline, a drugi samo 100 mg acetilsalicilatne kiseline dnevno.

Na kraju ispitivanja pokazalo se da su pacijenti koji su uzimali gingko bilobu u kombinaciji s acetilsalicilatnom kiselinom imali bolje kognitivne sposobnosti uključujući i pamćenje i izvršne funkcije nego pacijenti koji su uzimali samo acetilsalicilatnu kiselinu.

Jednako tako, pacijenti koji su uzimali spomenutu kombinaciju imali su i viši stupanj funkcionalne sposobnosti 12 i 30 dana od početka liječenja.

Valja istaknuti da su neki znanstvenici skeptični prema dobivenim rezultatima te su mišljenja da su potrebna dodatna veća istraživanja kako bi se potvrdili navedeni rezultati. Također, oni upozoravaju na mnoge nuspojave koje su povezane s uzimanjem ekstrakta gingko bilobe.

Izvor:
Stroke & Vascular Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.