Godišnje oko 3,2 milijuna Europljana dobije bolničku infekciju


Godišnje oko 3,2 milijuna Europljana dobije bolničku infekciju

Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), 1 od 18 hospitaliziranih bolesnika u europskim bolnicama dobije bolničku infekciju, što znači da oko 3,2 milijuna bolesnika godišnje dobije bolničku infekciju.

Navedeno istraživanje provedeno je u 1.000 bolnica, u 30 zemalja Europe.

Najveća učestalost bolničkih infekcija zabilježena je u bolesnika koji su se liječili u jedinicama intenzivne skrbi, naime njih 19,5 posto je dobilo barem jednu bolničku infekciju.

Iako se neke bolničke infekcije mogu lako liječiti, neke infekcije poput infekcije uzrokovane bakterijom Meticilin rezistentnim Staphylococcus aureusom (MRSA) mogu biti smrtonosne ili mogu značajno produžiti boravak u bolnici.

Smatra se da se odgovarajućim programima prevencije i kontrole bolničkih infekcija, te razumnom uporabom antibiotika, može značajno smanjiti učestalost bolničkih infekcija.

Najučestalije bolničke infekcije bile su infekcije respiratornog sustava, najčešće uzrokovane bakterijama Klebsiellom pneumoniae i Escherichiom coli, koje su pokazale sposobnost razvoja rezistencije na najučinkovitije antibiotike.

Izvor:
ECDC

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.