Gotovo jedna trećina slučajeva zaušnjaka u SAD-u javlja se u djece


Gotovo jedna trećina slučajeva zaušnjaka u SAD-u javlja se u djece

Od 2007. gotovo jedna trećina slučajeva zaušnjaka (mumpsa) u SAD-u dogodila se u pedijatrijskih pacijenata, a većina tih pacijenata bila je cijepljena, ukazuju rezultati nove studije.

Naime, od pedijatrijskih pacijenata svake godine, oko 87 posto djece prethodno je primilo jednu ili više doza cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MPR).

Prema mišljenju stručnjaka, pojava slučajeva zaušnjaka među cijepljenom djecom naglašava potrebu da kliničari posumnjaju na zaušnjake kod pedijatrijskih pacijenata s parotitisom ili komplikacijama zaušnjaka, bez obzira na dob, status cijepljenja ili povijest putovanja.

Inače, zaušnjaci (mumps) su akutna, zarazna virusna bolest s karakterističnim povećanjem i bolnošću žlijezda slinovnica, najčešće parotida. Komplikacije mumpsa su orhitis, meningoencefalitis i pankreatitis. Dijagnoza se obično postavlja na osnovi kliničke slike, a liječenje je potporno. 

Uzročnik zaušnjaka je paramiksovirus, a prenosi se slinom i kapljičnim putem. Virus vjerojatno ulazi u organizam kroz sluznicu nosa ili usta, a u slini se može naći i šest dana prije otoka slinovnica. Također se može naći u krvi, urinu i likvoru, ako je došlo do zahvaćanja SŽS-a. Nakon preboljele bolesti obično ostaje trajna imunost.

Izvor:
Pediatrics

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.