Gotovo polovica pacijenata s tumorom čeka duže od 2 mjeseca na početak radioterapije


Gotovo polovica pacijenata s tumorom čeka duže od 2 mjeseca na početak radioterapije

Gotovo polovica pacijenata s dijagnosticiranim tumorom, njih 48,2 posto, u hrvatskim bolnicama čeka duže od 2 mjeseca na početak radioterapije, pokazala je anketa o iskustvu tumorskih pacijenata diljem Hrvatske u liječenju radioterapijom predstavljena danas na okruglom stolu pod nazivom ”Hrvatska treba modernu radioterapiju” u organizaciji Koalicije udruga u zdravstvu.

Anketa je provedena u proteklih mjesec dana na više od 500 pacijenata s dijagnosticiranim tumorom, koji su zbog prirode svoje bolesti upućeni na liječenje radioterapijom.
 
Tako dugo vrijeme čekanja na početak terapije značajno negativno utječe na ishod liječenja tumorskih pacijenata u Hrvatskoj i direktan je uzrok loše statistike umrlih od tumora po kojoj je Hrvatska svrstana na samo začelje Europske unije. Naime, po pojavnosti i smrtnosti rak je u Hrvatskoj odmah iza bolesti srca i krvnih žila, sa 21.434 novo dijagnosticiranih bolesnika s invazivnim rakom (službeni podaci iz 2014. godine) i čak 13.939 umrlih, a te brojke su u porastu.

Sudionici okruglog stola zaključili su da je postotak od 65% oboljelih koji umru od raka alarmantan i da je nužno mijenjati pristup liječenju tumora u Hrvatskoj.
 
Na okruglom stolu sudjelovali su Vera Katalinić–Janković, dr. med., pomoćnica ministra zdravstva, Vesna Ramljak, predsjednica Udruge Europa Donna, Maja Južnič Sotlar, predsjednica Udruge Europacolon Slovenija, prof. dr. sc. Primož Strojan, dr. med. iz Onkološkog instituta Ljubljana te Bence Kampos, prodajni menadžer tvrtke Varian.
 
Sudionici okruglog stola su se složili da je problem dostupnosti radioterapije velik problem u Hrvatskoj, a to je uzrok nedovoljnog broja linearnih akceleratora u sustavu i zastarjelosti postojećih linearnih akceleratora. Zbog toga se, prema nekim procjenama, samo polovica pacijenata koji bi trebali biti liječeni radioterapijom upućuje na radioterapiju.

Inače, moderni linearni akceleratori omogućuju primjenu novih modernih terapijskih tehnika koje znatno pospješuju učinak radioterapije, smanjuju broj frakcija i ozračenost okolnih organa te smanjuju trošak liječenja. Većina radioterapijskih tretmana u Hrvatskoj obavlja se trodimenzijskom konformalnom radioterapijom, međutim standard u zemljama Europske unije postale su tehnike koje se kod nas zbog zastarjele tehnologije gotovo uopće ne provode, a to su slikovno vođena radioterapija (IGRT), intenzitetno modulirana radioterapija (IMRT), lučna radioterapija (VMAT) i sterotaksijska radioterapija (SBRT).
 
Anketa provedena među tumorskim pacijentima pokazala je da u hrvatskim bolnicama njih gotovo 74 posto uopće nije bilo ni informirano o tim modernim tehnikama radioterapije koji bi bili prikladniji za njihov tip dijagnoze.

Izvor:
KUZ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.