Gotovo polovina srčanih udara bez tipičnih simptoma


Gotovo polovina srčanih udara bez tipičnih simptoma

Prema rezultatima istraživanja provedenog u SAD-u na gotovo 9.500 ispitanika, čak 45 posto srčanih udara može biti "tiho", bez tipičnih simptoma srčanog udara kao što su snažna bol u prsima, zaduha i hladan znoj. Također, pokazalo se da tihi srčani udari utrostručuju rizik od umiranja od srčanih bolesti.

Ono što je opasno kod tihih srčanih udara je činjenica da zbog izostanka uočljivih simptoma srčanog udara pacijenti nisu svjesni da imaju srčani udar te da trebaju hitno potražiti medicinsku pomoć kako bi se smanjile štetne posljedice srčanog udara te spriječio drugi srčani udar.

Simptomi tihog srčanog udara su tako blagi da se jedva mogu zamjetiti. Najviše slučajeva tihog srčanog udara je otkriveno slučajno, pomoću elektrokardiograma (EKG), prije kirurškog zahvata ili tijekom redovnog pregleda.

Iako se tihi srčani udar javlja češće u muškaraca, on je smrtonosniji za žene i crnce.

Smatra se da se ne trebaju zanemariti simptomi kao što su umor, mučnina ili kratkoća daha koji se javljaju tijekom tjelovježbe, a koji prestaju u mirovanju.

Također, izuzetno je bitno da se tihi srčani udar liječi agresivno, a liječenje bi trebalo uključivati kontrolu povišenog krvnog tlaka i kolesterola. Jedanko tako, važno je usvajanje zdravih životnih navika kao što su zdrava prehrana, tjelovježba, skidanje suvišnih kilograma i prestanak pušenja.

Izvor:
Circulation

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.