Groznica tijekom trudnoće povećava rizik od razvoja autizma kod djeteta


Groznica tijekom trudnoće povećava rizik od razvoja autizma kod djeteta

Nova studija pokazala je da su žene koje tijekom trudnoće imaju groznice izložene dvostruko većem riziku da će njihovo dijete imati neki od poremećaja iz autističnog spektra ili neki drugi zaostatak u razvoju.

Znanstvenicima nije poznato kako, ili čak i ako, groznica može povećati rizik od autizma.

No važno je istaknuti da žene u kojih se razvije groznica tijekom trudnoće ne bi trebale paničariti, obzirom da se primjenom lijekova taj rizik može otkloniti.

Jednako tako, pokazalo se da žene koje su dobile gripu tijekom trudnoće nisu bile izložene većem riziku od rođenja djeteta s nekim od poremećaja iz autističnog spektra.

Iz navedenih rezultata razvidno je da kontrola groznice tijekom trudnoće može biti učinkovita u smanjivanju rizika od razvoja autizma kod djeteta.

"

Što je groznica?

Groznica (vrućica) naziv je za stanje povišene tjelesne temperature iznad normalne razine, a koje nastaje podražajem centra za termoregulaciju u mozgu kao obrambena reakcija organizma na protiv uzroka bolesti ili patogenog stanja. Iako se groznica općenito smatra kao bolest (i sam izraz predstavlja naziv za neke bolesti), ona u stvari predstavlja njen simptom, odnosno samozaštitnu mjeru organizma.

Povišenom temperaturom smatra se svaka tjelesna temperatura iznad 37°C kod oralnog mjerenja ili iznad 37,2 °C kod rektalnog mjerenja.

Međutim to su prosjeci, a normalna tjelesna temperatura može odstupati za 0,6°C, iznad ili ispod prosjeka.

Jednako tako tjelesna temperatura može varirati tijekom dana za 0,6°C.

Groznica se ne smatra medicinski značajnom dok tjelesna temperatura ne prijeđe 38°C.

Uz povišenu temperaturu, simptomi vezani uz groznicu mogu biti ubrzan rad srca i ubrzano disanje, suhoća kože, promjene u sastavu mokraće, a kod jačih oblika groznice se mogu pojaviti i slušne, odnosno vizualne halucinacije.

"

Izvor:
Journal of Autism and Developmental Disorders

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.