Hepatitis C najsmrtonosnija zarazna bolest u SAD-u


Hepatitis C najsmrtonosnija zarazna bolest u SAD-u

Prema podacima američkog Centra za nadzor i prevenciju bolesti (CDC), u SAD-u je u 2014. godini broj smrtnih slučajeva povezanih s hepatitisom C dosegao rekordnu visinu, naime te godine je od hepatitisa C umrlo 19.659 osoba, što je znatno više nego kod drugih zaraznih bolesti, uključujući AIDS i tuberkulozu.

Inače, ukoliko hepatitis C nije prepoznat i liječen na vrijeme, u oboljelih od hepatitisa C može doći do razvoja raka jetre te drugih po život opasnih bolesti.

Najveći broj slučajeva hepatitisa C registriran je u osoba rođenih između 1945. i 1965. godine. Većina njih zaražena je tijekom medicinskih postupaka kao što su transfuzija krvi i aplikacija injekcija, obzirom da u prošlosti navedeni postupci nisu bili tako sigurni kao danas. 

Jedanko tako, svakako treba spomenuti da se veliki broj novih slučajeva hepatitisa C odnosi na intravenozne korisnike droga.

Smatra se da je broj oboljelih od hepatitisa C u SAD-u znatno veći jer hepatitis C nema tako uočljive simptome. Procjenjuje se da je u SAD-u oko 3,5 milijuna ljudi zaraženo s hepatitis C virusom, no da pola njih nije svjesno da je zaraženo.

Izvor:
Clinical Infectious Diseases

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.