Hodanje značajno smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara


Hodanje značajno smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 9.300 odraslih ispitanika s predijabetesom, iz 40 zemalja, pokazalo je da je hodanje jednostavan način da se u osoba koje su izložene riziku od dijabetesa tipa 2 uvelike smanji rizik od srčanog i moždanog udara.

Predijabetes je stanje u kojem pojedinci  imaju razinu šećera u krvi  ili razinu A1c višu nego što je normalno, no ne dovoljno visoku da bi se klasificirala kao dijabetes. Često se predijabetes naziva i graničnim dijabetesom. Inače većina ljudi s predijabetesom nema simptome bolesti. Poznato je da osobe s predijabetesom imaju povećan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularne bolesti.

Rezultati istraživanja pokazali su da se za svakih 2.000 koraka po danu na početku istraživanja rizik od srčane bolesti smanjio za 10 posto, dok se za svakih 2.000 koraka tijekom istraživanja rizik od srčane bolesti smanjio za dodatnih 8 posto.

Svakako treba istaknuti da su ovi rezultati najbolji dokaz koliko je važna tjelesna aktivnosti u smanjivanju rizika od srčane bolesti u visokorizičnih osoba.

Izvor:
The Lancet

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.