Hormonsko nadomjesno liječenje povećava smrtnost od raka dojke?


Hormonsko nadomjesno liječenje povećava smrtnost od raka dojke?

Američko istraživanje provedeno na više od 12.000 žena pokazalo je da su žene koje su dobivale hormonsku nadomjesnu terapiju (HNL) češće imale uznapredovale karcinome dojke te imale veći rizik od smrti nego žene koje nisu dobivale hormonsku nadomjesnu terapiju.

Rezultati istraživanja povećali su zabrinutost među liječnicima jer se radi o lijekovima koji se često propisuju. Isto tako u ovom istraživanju je po prvi puta otkriveno da je učestalost smrtnih slučajeva od raka dojke veća kod žena kod kojih je primjenjivano hormonsko nadomjesno liječenje (HNL)

Ovo istraživanje je u suprotnosti s rezultatima prijašnjih studija koji su ukazivali da žene koje uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju imaju manje agresivan rak dojke te je stoga kod njih olakšano liječenje raka dojke.

Smrtnost žena koje su bile na hormonskoj nadomjesnoj terapiji bila je 2,6 na 10.000 godišnje, dok je smrtnost žena koje su dobivale placebo bila 1,3 na 10.000 godišnje.

Isto tako kod gotovo 24 posto ispitanica s rakom dojke koje su dobivale hormonsku nadomjesnu terapiju rak dojke se proširio i na limfne čvorove, dok se kod ispitanica na placebu to dogodilo kod njih 16 posto.

Izvor:
Journal of American Medical Association

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.