Hospitalizirani zbog upale pluća ili sepse izloženi većem riziku od srčane bolesti


Hospitalizirani zbog upale pluća ili sepse izloženi većem riziku od srčane bolesti

Odrasle osobe koje su hospitalizirane zbog upale pluća ili sepse izložene su većem riziku od razvoja srčane bolesti ukazuje nova švedska studija u kojoj je sudjelovalo gotovo 237.000 ispitanika. Naime, spomenute osobe imaju šest puta veću vjerojatnost da će u godini nakon hospitalizacije u njih doći do razvoja srčane bolesti.

Rizik za razvoj srčane bolesti značajno pada u drugoj i trećoj godini od hospitalizacije zbog upale pluća ili sepse. No, ipak treba reći da je četiri i pet godina nakon hospitalizacije rizik od srčane bolesti i dalje dvostruko veći.

Iako se većina pacijenata s upalom pluća ili sepsom oporavlja od tih stanja, u mnogih pacijenata je još uvijek prisutna upala nakon infekcije, a poznato je da je upala čimbenik rizika za kardiovaskularnu bolest, uključujući koronarnu bolest srca i moždani udar.

Konvencionalni kardiovaskularni čimbenici rizika poput pretilosti, visokog krvnog tlaka i tjelesne neaktivnosti još uvijek su važni, no infekcija može biti primarni izvor rizika za ograničeno vrijeme.

Izvor:
European Journal of Preventive Cardiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.