Hrana s visokim glikemijskim indeksom povezana s rizikom od dijabetesa


Hrana s visokim glikemijskim indeksom povezana s rizikom od dijabetesa

Analiza 24 studije pokazala je da ljudi koji jedu namirnice s malo vlakana ili prerađenu hranu koja brzo povisuje razinu šećera (glukoze) u krvi, tj. namirnice s visokim glikemijskim indeksom, imaju značajno veći rizik za razvoj dijabetesa.

Tako se pokazalo da se za svakih dodatnih 100 grama glukoze po 2.000 kalorija dnevno, rizik od dijabetesa tipa 2 povisuje za 45 posto.

Inače, u namirnice s visokim glikemijskim indeksom ubrajaju se bijeli kruh i krumpiri. Dok se u namirnice s niskim glikemijskim indeksom ubrajaju riba, meso, povrće i voće s puno vlakana, orašasti plodovi, sirevi i neki mliječni proizvodi, smeđa riža i cjelovite žitarice.

Glikemijski (glikemični) indeks je pokazatelj brzine kojom ugljikohidrat povisuje razinu glukoze u krvi. Raspon vrijednost iznosi od 1 do 100.

Ugljikohidrati s visokim glikemijskim indeksom mogu brzo povisiti glukozu u krvi do visokih razina. Zbog toga se povisuje razina inzulina, izazivajući hipoglikemiju i glad, što vodi k uzimanju viška kalorija i debljanju.

Ugljikohidrati s niskim glikemijskim indeksom povisuju glukozu u krvi sporije, dovodeći do nižih razina inzulina nakon obroka, i smanjene gladi, zbog čega je uzimanje viška kalorija manje vjerojatno.

Ovi učinci dovode do povoljnijeg profila lipida i smanjenja opasnosti od pretilosti, dijabetesa, i ako on već postoji, od njegovih komplikacija.

Prema mišljenju stručnjaka važno je da šira javnost bolje razumije što je visoki, a što niski glikemijski indeks, te koje namirnice znatno povisuju razinu šećera u krvi. Na primjer, vrlo zrela banana sadrži daleko više grama šećera nego još uvijek zelena banana.

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.