Hrvatska ima zaliha remdesivira za 80 pacijenata, u bolnicama se liječi 613 COVID-19 pacijenata


Hrvatska ima zaliha remdesivira za 80 pacijenata, u bolnicama se liječi 613 COVID-19 pacijenata

Bolnice koje su bile pri kraju sa zalihama remdesivira su, kada su sredinom srpnja od Službe za lijekove Ministarstva zdravstva RH zatražile da im se dostavi remdesivir – antivirusni lijek za liječenje COVID-19 bolesti, dobile službeni odgovor Ministarstva da remdesivira više nema i da će Ministarstvo krenuti u nabavu i obavijestiti bolnice kad nabavi lijek. Te bolnice su svoje zalihe potrošile, a do danas tj. nekoliko tjedana kasnije remdesivir nije stigao u te bolnice i one ga nemaju. Lijek remdesivir se naručuje isključivo preko Ministarstva, bolnice ga ne mogu same nabaviti. 

U Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika (HUBOL) ističu, da lijek ronapreve, koji ministar zdravstva Vili Beroš također spominje, nema učinka u liječenju COVID-19 izazvane omikron sojem novog koronavirusa

Za liječenje jednog COVID-19 pacijenta daje se 6 bočica remdesivira. U Hrvatskoj, kaže ministar Beroš, ima ukupno 483 bočice što je dostatno za liječenje 80 pacijenata. U bolnicama je trenutno 613 COVID-19 pacijenata. Jasno je da su zalihe nedostatne za cijelu Hrvatsku.

U nekim bolnicama remdesivira je bilo i imaju ga još uvijek, ali i njihove zalihe su pri kraju. Ministarstvo se tek nakon tragične smrti Vladimira Matijanića dosjetilo zatražiti inventuru lijeka kako bi saznalo koje bolnice ga imaju, a koje ne. Kako je Ministarstvo zaduženo za distribuciju ovog lijeka, isključivo na Ministarstvu  je bila odgovornost da istraži stanje zalihe lijeka po bolnicama i da ga redistribuira iz bolnica koje ga imaju u bolnice kojima nedostaje, dok ne stigne nova pošiljka lijeka. 

Izvor:
HUBOL

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.