Hrvatska među rijetkima nema obavezno cijepljenje protiv pneumokoka


Hrvatska među rijetkima nema obavezno cijepljenje protiv pneumokoka

Hrvatska je među rijetkim europskim zemljama u kojoj cijepljenje protiv pneumokoka nije uvršteno u kalendar obaveznog cijepljenja, iako je to jedini način za smanjivanje broja pneumokoknih infekcija, bolovanja i izostanaka djece iz škole, istaknuto je danas na konferenciji za novinare te upozoreno i na sve rašireniji antivakcinacijski pokret u Hrvatskoj.

Na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u Hrvatskoj se protiv pneumokoka mogu sada cijepiti samo djeca rođena s  težim srčanim anomalijama i starije dobne skupine oboljelih od dijabetesa, srčanih i kroničnih plućnih bolesti. Ostali cjepivo plaćaju u prosjeku između 300 i 400 kuna.

No, imunolozi ističu da što širi krug populacije treba biti obuhvaćen cijepljenjem da bi se pneumokokna bolest prevenirala. Istodobno, pedijatri često ne informiraju roditelje da mogu cijepiti dijete protiv pneumokoka. Iako cjepivo košta, trošak cijepljenja vraća se zdravstvenom sustavu smanjenjem bolovanja roditelja, izostanaka djece iz škole zbog akutne upale srednjeg uha i pluća.

"S cijepljenjem pojavnost tih bolesti bi se, po procjenama, smanjila za 40 do 60 posto", istaknuo je prof. dr. sc.  Goran Tešović iz Klinike za infektivne bolesti dodavši kako pneumokokno cjepivo štedi novac i može ga preusmjeriti tamo gdje danas nedostaje.

Nakon što su to prije 10 godina prepoznale razvijenije europske zemlje, vrijeme je da to prepozna i hrvatska zdravstvena administracija, istaknuto je na skupu. Riječ je o cjepivu koje imaju sposobnost brisanja kliconoštva i prenošenja agresivnih sojeva bakterije s djece na starije ljude, koji često umiru upravo od bakterijskih komplikacija. 

Predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva prof. dr. sc. Aida Mujkić iznijela je zajednički stav svih stručnih društava Hrvatskog liječničkog zbora, da je cijepljenje jedna od najučinkovitijih mjera prevencije. "U ovome trenu ne postoji niti jedan razlog da se ukine ijedno od cjepiva koja su u obaveznom kalendaru cijepljenja, a postoje opravdani argumenti da ga se proširi dodatnim cjepivima, poput onoga za pneumokoknu bolest", rekla je prof. dr. sc. Mujkić ustvrdivši kako je cijepljenje u zadnje vrijeme neopravdano postalo kontroverzna tema, pa tako da danas u RH djeca obolijevaju od ospica, a procijepljenost pada.

Na antivakcinacijski trend upozorio je i prof. dr. sc. Tešović, prozvavši dio medija koji kontinuirano pružaju podršku tom pokretu u Hrvatskoj. "Direktna je posljedica da u Hrvatskoj već godinama pada cjepni obuhvat, a prema zadnjim istraživanjima prof. dr. Aleksandra Štulhofera, 20 posto roditelja najrađe ne bi cijepilo svoje dijete, a 10 posto je onih koji su već odlučili da ga neće cijepiti. Prije 10 godina situacija u RH je bila bitno bolja, a mediji su ti koji pružaju prostor iracionalnim i neargumentiranim napadima iza kojih ne stoje znanstvene, provjerljive činjenice", rekao je prof. dr. sc. Tešović.

Jednako tako, upitao se i tko će objasniti  pod čijim su utjecajem bili roditelji čije je dijete umrlo od neke bolesti koja se mogla cjepivom prevenirati, kada su se odlučili protiv cijepljenja jer je "možda netko negdje imao neku bizarnu nuspojavu koja je možda bila povezana s cjepivom, a možda i nije".

Izvor:
Hina

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.