Hrvatske bolnice poslovale pozitivno u drugom kvartalu 2015. godine


Hrvatske bolnice poslovale pozitivno u drugom kvartalu 2015. godine

Bolnice u sanaciji, kao i one obuhvaćene Nacionalnim planom, zabilježile su u prvih pola godine višestruko bolje rezultate nego u istom razdoblju prošle godine, što je prvenstveno posljedica izlaska Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz državne riznice te uvođenja novih modela ugovaranja s HZZO-om, plaćanja po izvršenju u drugom kvartalu 2015. godine i početka provedbe Nacionalnog plana za 2015. godinu.

"Sve bolnice bilježe trend smanjivanja gubitaka, iz mjeseca u mjesec vidljiv je pomak, što  dokazuje da model koji smo postavili funkcionira već nakon šest mjeseci. Započeli smo s provođenjem reformskih mjera i na dobrom smo putu da bolnice postanu financijski održive. To je proces koji u razvijenijim zemljama traje pet do deset godina, mi smo zacrtali ostvariti taj cilj do kraja 2017., a rezultati prve polovice 2015. svakako nas ohrabruju u tom naumu", rekao je ministar zdravlja prim. Siniša Varga, dr. dent. med.

U prvih pola godine gubitak bolnica smanjen je s prošlogodišnjih 742 milijuna kuna na 153 milijuna od čega je 138 milijuna kuna ostvareno u siječnju, što predstavlja minimalan gubitak imajući u vidu da zalihe na 30. lipnja iznose 141 milijuna kuna. Pozitivnom rezultatu poslovanja bolnica u drugom kvartalu doprinosi i podatak da su ove ustanove od siječnja ostvarile samo 15 milijuna kuna dodatnog gubitka. Nadalje, u prosjeku su prihode povećale, za devetnaest posto, u odnosu na prvu polovicu 2014.godine iz čega je vidljivo da se radi više i bolje.

Najveće bolnice, KBC i KB-ovi smanjile su gubitke u drugom kvartalu čak osamdeset posto u odnosu na prvi kvartal, sa 125 milijuna kuna na 26 milijuna kuna. Ovo je veliki iskorak prema krajnjem cilju i pozitivnom poslovanju s obzirom da je njihov gubitak na polovici 2014. godine iznosio 475 milijuna kuna.

Također, prema polugodišnjim rezultatima dug zdravstvenog sustava s kraja prošle godine smanjen je za pedeset milijuna kuna i to vlastitim sredstvima, bez pomoći iz državnog proračuna. Najveći dio u smanjenju odnosi se na HZZO koji je svoje obveze smanjio za 211 milijuna kuna, odnosno s 940 na 729 milijuna kuna. Opće bolnice ostvarile su pad dospjelih obveza za preko 24 milijuna kuna, specijalne bolnice pad obveza za gotovo 15 milijuna kuna dok su najveći, KBC-ovi i KB-ovi, ostvarili 201 milijun kuna novih obveza obzirom da je tamo, zbog veličine njihovih sustava, reformskim mjerama potrebno duže vrijeme za postizanje efekta.

Od 33 bolnice u sanaciji njih 11 već nakon pola godine više ne stvara nove dugove, a sve bolnice bilježe iz mjeseca u mjesec pozitivne trendove u smanjenju dospjelih obveza u odnosu na prethodna razdoblja. Međutim, značajno je istaknuti da su sve bolnice skratile rokove plaćanja.

S obzirom na efekt koje su reforme i prvi učinci provedbe Nacionalnog plana već polučili u jedanaest hrvatskih bolnica, vjerujemo da će u narednom razdoblju i ostale 22 bolnice provesti sve ključne mjere kako bi se priključile ovom pozitivnom trendu te tako do 2017. godine sanirati sve dugove i trajno zaustaviti gubitke. Reformske mjere usmjerene su ka racionalizaciji troškova kroz bolje upravljanje i organizaciju radnih procesa, ljudskih resursa te bolje korištenje kompletne infrastrukture zdravstvenog sustava s ciljem financijske stabilizacije cijelog zdravstvenog sustava.

Izvor:
MZ RH

"

Reakcija Udruge poslodavca u zdravstvu na istup ministra zdravlja

U povodu današnjeg istupa ministra zdravlja Siniše Varge o poslovanju bolnica,  Udruga poslodavca u zdravstvu ističe da je gubitak bolnica u prvih šest mjeseci ove godine iznosio oko 170 milijuna kuna, što je prema našim podacima za 500 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine. Jednako tako, 16 od 31 akutne bolnice u šestomjesečnom razdoblju uspjelo je fakturirati svoje mjesečne limite iznad maksimalnog iznosa, dok su ostale bolnice svojom fakturiranom realizacijom dosegle oko 95 posto limita u prosjeku.

Drugim riječima više od 50 posto bolnica je svojim radom opravdalo dobivena sredstva od strane HZZO-a. U lipnju 2015. HZZO je dijelu bolnica platio sredstva ostvarene iznad limita te za određene posebne programe i za  posebno skupe lijekove u iznosu od oko 300 milijuna kuna.

Time se potvrđuje stajalište Udruge poslodavaca u zdravstvu da prošlogodišnji proračun od 6,9 milijardi kuna za bolnički zdravstveni sustav neće biti dostatan, te je povećanje bolničkog proračuna HZZO-a na 8,2 milijarde kuna bio nužnost.

U potpunosti smo bili u pravu kada smo podržali izlazak HZZO-a iz riznice jer je punjenje proračuna tog Zavoda u prvih 6 mjeseci ove godine bilo u skladu s našim očekivanjima što je omogućilo i bolje poslovanje bolničkog sustava, ističu u Udruzi poslodavaca u zdravstvu.

Udruga poslodavaca u zdravstvu i dalje nije zadovoljna cijenama pojedinih zdravstvenih usluga koje još nisu ni blizu realnih okvira zbog čega se događa da pojedine bolnice fakturiraju manje iznose nego što je njihov realno ostvaren rad.

Udruga poslodavaca u zdravstvu izražava zadovoljstvo ovakvim poslovanjem bolničkih ustanova, ali traži da se u skladu s njihovim prijedlozima povećaju cijene pojedinih zdravstvenih usluga.

"
Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.