HZZO poziva alergičare na oprez zbog sezone cvatnje ambrozije


HZZO poziva alergičare na oprez zbog sezone cvatnje ambrozije

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) poziva alergičare na oprez zbog sezone cvatnje ambrozije, jednogodišnje korovske biljka čiji je pelud jedan od najznačajnijih alergena u zraku.

Kihanje, svrbež očiju i otežano disanje samo su neki od neugodnih simptoma s kojima se bore osobe alergične na pelud biljke ambrozije. Zrna peluda ambrozije lijepe se za sluznicu gornjih dišnih putova te dovode do alergijske reakcije kod osjetljivih osoba, umanjuju kvalitetu života i remete san. Cvjetanje ambrozije počinje sredinom i koncem kolovoza i traje do sredine rujna.

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka, a njezin je pelud jedan od najznačajnijih alergena u zraku koji vjetar prenosi i na veće udaljenosti. Pelud ambrozije izaziva alergijske reakcije kod 10 posto ljudi. Jedina prevencija je pravovremeno čupanje korova.

No, ako je već došlo do cvjetanja biljke, najbolji način za umanjivanje simptoma je izbjegavanje dodira s peludom što ponekad nije moguće. U vremenu u kojem cvijeta ambrozija preporuka je:

  • što više vremena boraviti u zatvorenom prostoru
  • češće prati ruke i kosu
  • provoditi higijenu dišnim putovima izotoničnim otopinama.

Ako se pored respiratornih tegoba primijete i teži simptomi kao što su problemi s probavom praćeni povraćanjem i proljevom, preporuka je da se osoba javi svojem obiteljskom liječniku.

Izvor:
HZZO

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.