I kontracepcijske tablete nove generacije povezane s rizikom od raka dojke


I kontracepcijske tablete nove generacije povezane s rizikom od raka dojke

Kontracepcijske tablete novije generacije nose sličan rizik od raka dojke kao i kontracepcijske tablete starijih generacija koje su primjenjivale devedesetih godina prošlog stoljeća, ukazuje nova studija provedena u Danskoj na gotovo 2 milijuna žena. Naime, pokazalo se da žene koje uzimaju kontracepcijske tablete novije generacije imaju 20 posto veći rizik od raka dojke nego žene koje nisu nikada uzimale hormonsku kontracepciju.

Valja istaknuti da se rizik od raka dojke povećava kako se povećava i duljina uporabe hormonske kontracepcije. No, apsolutni rizik od raka dojke u žena koje koriste hormonsku kontracepciju je i dalje vrlo nizak.

Smatra se da žene svakako trebaju raspraviti sve metode kontracepcije sa svojim liječnikom ili ginekologom, te odlučiti koja bi metoda kontracepcije bila najprikladnija za njih.

Također, ne treba smetnuti s uma da se u žena u četrdesetim godinama života sveukupni rizik od raka dojke počinje povećavati, te bi tada trebale razmisliti koju će metodu kontracepcije dalje koristiti.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.