Implantati za grudi povezani s rijetkim i agresivnim limfomom


Implantati za grudi povezani s rijetkim i agresivnim limfomom

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila je da će Allerganovi teksturirani implantati za grudi biti opozvani zbog njihove povezanosti s rijetkim i agresivnim limfomom, znanim kao anaplastičnim limfomom velikih stanica (ALCL).

Prema mišljenju stručnjaka, povlačenje ovih teksturiranih implantata predstavlja veliku stvar u zaštiti žena od potencijalnih rizika od razvoja i umiranja od ove rijetke vrste agresivnog limfoma. Jednako tako, sprječavanjem daljnje uporabe ovih implantata za grudi, FDA pomaže ženama da se zaštite od medicinski ozbiljnih i emocionalno iscrpljujućih učinaka tih rizika.

Inače, uočeno je da je broj slučajeva anaplastičnog limfoma velikih stanica (ALCL) koji su povezani s implantatima za grudi ove godine u porastu. Naime, dosada je zabilježeno 573 slučajeva, od kojih je njih 33 imalo smrtni ishod. Od 573 slučajeva, njih 481 bilo je povezano s Allerganovim teksturiranim implantatima za grudi.

Valja spomenuti, da neke vrste implantata izazivaju upalu, koja može povećati vjerojatnost od razvoja raka, te također pomoći u "skrivanju" raka od imunološkog sustava.

Izvor:
FDA

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.