Impresivni rezultati nove ultrazvučne metode u liječenju raka prostate


Impresivni rezultati  nove ultrazvučne metode u liječenju raka prostate

Izgleda da bi se pomoću nove revolucionarne ultrazvučne metode, fokusiranog ultrazvuka visokog intenziteta (High Intensity Focussed Ultrasound - HIFU), mogao liječiti rak prostate jednako uspješno kao i pomoću kirurškog zahvata ili radioterapije, ukazuju rezultati istraživanja koji su provedeni u 8 britanskih uroloških centara.

Fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta (HIFU) koristi ultrazvučne valove visoke frekvencije kako bi uništio stanice raka u prostati, a koristi se za liječenje muškaraca koji imaju lokalizirani rak prostate koji se nije proširio van prostate. Kod primjene fokusiranog ultrazvuka visokog intenziteta, ultrazvučna sonda se umetne u rektum i emitira visokofrekventne ultrazvučne valove kroz zid rektuma. Navedeni ultrazvučni valovi uništavaju stanice raka u prostati tako što ih zagrijavaju na visokoj temperaturi.

Primjena ove nove ultrazvučne metode postala je moguća zahvaljujući sve preciznijim dijagnostičkim tehnikama koje mogu reći liječnicima gdje se točno nalazi tumor u prostati, pa se liječnici mogu fokusirati isključivo na tumor umjesto na cijelu prostatu.

U 93 posto pacijenata u kojih je primjenjen fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta nije došlo do pojave karcinoma prostate pet godina nakon završetka liječenja, te nije bilo potrebe za kirurškim zahvatom ili terapijom zračenja (radioterapija).

Također, treba istaknuti da je nova ultrazvučna metoda imala znatno manje nuspojava od tradicionalnih metoda liječenja raka prostate. Naime, urinarna inkontinencija se javila u 1-2 posto pacijenata, a impotencija u 15 posto pacijenata. Dok se nakon primjene kirurškog zahvata ili radioterapije urinarna inkontinencija javlja u 10-20 posto pacijenata, a impotencija u 50 posto pacijenata.

Inače, rak prostate je najčešći karcinom u muškaraca koji se u nekom trenutku života javlja u 1 od 8 muškaraca.

Izvor:
European Association of Urology annual meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.