Imunosupresiv metotreksat povezan s povećanim rizikom od tri vrste raka kože


Imunosupresiv metotreksat povezan s povećanim rizikom od tri vrste raka kože

Imunosupresiv metotreksat (MTX) može se povezati s povećanim rizikom od tri vrste raka kože, pokazuje nova studija. Pacijenti koji primaju spomenuti lijek uključuju i one s umjerenom do teškom psorijazom; a u ovoj skupini pacijenata, povećanje rizika primijećeno je samo za karcinom bazalnih stanica.

Rezultati su pokazali da je, na grupnoj razini, bilo češće da su pacijenti koji su razvili bilo koju od tri vrste raka kože - karcinom bazalnih stanica, karcinom skvamoznih stanica i kožni maligni melanom - prethodno bili liječeni metotreksatom.

Također, pokazalo se da su pacijenti koji su koristili veće doze metotreksata bili izloženi većem riziku od karcinoma bazalnih stanica i karcinoma skvamoznih stanica. Nasuprot tome, za kožni maligni melanom nije uočen jasan odnos doze i odgovora.

Metotreksat je učinkovit i važan lijek koji pomaže mnogim pacijentima. Apsolutni rizik za pojedinog pacijenta od razvoja bilo koje od ovih vrsta raka kože ostaje mali čak i ako uzima lijek. Međutim, budući da je metotreksat prilično često korišten lijek, ovi rezultati mogu implicirati porast broja slučajeva raka kože na razini populacije.

Metotreksat je često korišten i vrijedan imunosupresiv koji se koristi za liječenje nekoliko upalnih i autoimunih bolesti. Koristi se od 1950-ih, te metotreksat još uvijek predstavlja važan lijek budući da se uglavnom propisuje pacijentima s reumatoidnim artritisom i psorijazom.

Prije nego što liječnici prepišu metotreksat, uvijek se obavljaju rutinski testovi kako bi se potvrdilo da pacijent nema temeljnu bolest jetre ili bubrega. Istovremeno, u procjeni očekivane koristi od lijeka, liječnik koji propisuje lijek uvijek uzima u obzir zdravstveno stanje i povijest pacijenta.

Izvor:
British Journal of Cancer

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.