Imunoterapija može biti učinkovita u liječenju pacijenata s rekurentnim tumorom mozga


Imunoterapija može biti učinkovita u liječenju pacijenata s rekurentnim tumorom mozga

Izgleda da primjena imunoterapeutika pembrolizumaba prije kirurškog zahvata kod pacijenata s rekurentnim glioblastomom, može pospješiti ishod liječenja, ukazuje nova studija provedena u SAD-u.

U posljednjih nekoliko godina, imunoterapeutici, koji koriste imunološki sustav tijela kako bi uništili stanice raka, pokazali su se korisnim u liječenju osoba s uznapredovalim ili metastatskim karcinomom. No, ovi lijekovi tek trebaju pokazati svoju učinkovitost u liječenju pacijenata s glioblastom, agresivnim i smrtonosnim oblikom raka mozga. U prosjeku, većina pacijenata s rekurentnim glioblastomom živi samo šest do devet mjeseci.

Ovo istraživanje je pokazalo da primjena pembrolizumaba prije kiruškog zahvata kojim bi se uklonio glioblastom, udvostručuje prosječnu duljinu trajanja života za osobe s tom bolešću.

Također, ovo je prva naznaka da imunoterapija može imati kliničku korist za pacijente s malignim tumorom mozga, te da može pomoći u sprječavanju budućih recidiva.

Pembrolizumab je antitijelo koje djeluje tako da blokira protein kontrolne točke nazvan PD-1, koji zaustavlja napad T-stanica na stanice raka. Stanice raka često koriste PD-1 kako bi se odhrvale napadu T-stanica.

Izvor:
Nature Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.