Infekcija HPV-om povezana i s rakom grkljana


Infekcija HPV-om povezana i s rakom grkljana

Analiza 55 studija pokazala je da je 28 posto bolesnika s rakom grkljana bilo pozitivno i na humani papilomavirus (HPV). Obično se humani papilomavirus (HPV) povezuje s rakom vrata maternice, no treba istaknuti da je on povezan i s pet puta većim rizikom od raka grkljana.

No stručnjaci ističu da je rizik od raka grkljana koji je uzrokovan HPV-om relativno nizak, obzirom da su glavni čimbenici rizika za rak grkljana pušenje i prekomjerno konzumiranje alkohola.

Jednako tako, uz pušenje i prekomjerno konzumiranje alkohola, loša prehrana i izloženost određenim kemikalijama, mogu povisiti rizik od raka grkljana te drugih karcinoma glave i vrata.

Kada se u obzir uzmu svi karcinoma glave i vrata, izgleda da HPV ima najveću ulogu u razvoju raka tonzila i baze jezika, a ne raka grkljana.

Devedeset posto karcinoma grkljana su karcinomi pločastih stanica. Često se dijagnoza postavlja rano jer se rano razvijaju i simptomi - promjena glasa, otežano gutanje ili disanje. Dijagnoza počiva na laringoskopiji i biopsiji.

Izvor:
Journal of Infectious Diseases

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.