Infekcije rane koje nastaju usljed kirurškog zahvata na kolonu mogu povećati rizik od stvaranja krvnih ugrušaka


Infekcije rane koje nastaju usljed kirurškog zahvata na kolonu mogu povećati rizik od stvaranja krvnih ugrušaka

Studija u kojoj je sudjelovalo 615 bolesnika u kojih je izvršen kirurški zahvat na kolonu i rektumu, pokazala je da su bolesnici u kojih je došlo do infekcije rane usljed kirurškog zahvata, izloženi većem riziku od stvaranja potencijalno smrtonosnih krvnih ugrušaka.

Naime pokazalo se da je u 25 (4 posto) bolesnika došlo do razvoja venske tromboembolije u roku od mjesec dana nakon operacije. Njih 14 (56 posto) imalo je infekciju u području kirurškog zahvata.

Bolesnici s infekcijom u području kirurškog zahvata imaju četiri puta veći rizik od stvaranja krvnog ugruška u nogama, duboke venske tromboze, ili plućne embolije, nego bolesnici koji nisu imali infekciju na mjestu kirurškog zahvata.

Svakako treba istaknuti da je 92 posto bolesnika u kojih je došlo do stvaranja krvnih ugrušaka dobivalo terapiju antikoagulansima kako bi se spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka.

Nažalost, rezultati studije ukazuju da rutinske mjere za prevenciju stvaranja krvnih ugrušaka nisu uvijek učinkovite.

Prema mišljenju stručnjaka stroži nadzor nad bolesnicima u kojih je došlo do infekcije nakon kirurškog zahvata na kolonu i rektumu te terapija antikoagulansima u trajanju od 30 dana nakon operacije mogu smanjiti rizik od stvaranja potencijalno opasnih krvnih ugrušaka.

Izvor:
Journal of the American College of Surgeons

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.