Inhalatori povezani s većim rizikom za razvoj dijabetesa


Inhalatori povezani s većim rizikom za razvoj dijabetesa

Kanadsko istraživanje provedeno na više od 380.000 ispitanika koji su imali respiratornih problema pokazalo je da su oboljeli od astme i kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) koji uzimaju inhalacijske kortikosteroide izloženi znatno većem relativnom riziku za razvoj i napredovanje dijabetesa.

Naime pokazalo se da je kod ispitanika koji su koristili inhalatore broj novodijagnosticiranih slučajeva dijabetesa bio 34 posto češći.

Isto tako pokazalo se da što su bolesnici s astmom i KOPB-om liječeni s većim dozama inhalacijskih kortikosteroida to je rizik od dijabetesa i njegovog napredovanja bio veći. Rizik za razvoj dijabetesa porastao je na 64 posto, a rizik njegovog napredovanja porastao je na 54 posto.

Prema mišljenju znanstvenika koji su sudjelovali u istraživanju visoke doze inhalacijskih kortikosteroida koje se najčešće primjenjuju kod oboljelih od KOPB-a povećavaju rizik za primjenu terapije za liječenje dijabetesa.

Znanstvenici također upozoravaju da usprkos preporukama da se inhalacijski kortikosteroidi primjenjuju samo kod najtežih slučajeva KOPB-a, oni se i dalje propisuju za 70 posto oboljelih od KOPB-a

Izvor:
American Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.