Inhibitor interleukina-1 beta značajno smanjuje smrtnost od raka pluća


Inhibitor interleukina-1 beta značajno smanjuje smrtnost od raka pluća

Prema rezultatima kliničkog ispitivanja CANTOS, izgleda da primjena canakinumaba, inhibitora interleukina-1 beta, može značajno smanjiti incidenciju raka pluća, kao i ukupnu smrtnost od karcinoma te raka pluća. Inače, lijek canakinumab se koristi za liječenje rijetke autoimune bolesti.

Obzirom da se radi o kliničkom ispitivanju koje je pratilo učinak canakinumaba na smanjivanje sistemske upale u pacijenata s aterosklerozom koji su imali srčani udar, trebalo bi ove rezultate potvrditi u istraživanju u koje bi bili uključeni oboljeli od karcinoma.

Inače, i neke ranije studije su pokazale da smanjenje upale pomoću acetilsalicilatne kiseline može smanjiti rizik od smrti od raka. No, za razliku od canakinumaba, za spomenuti učinak acetilsalicilatne kiseline bilo je potrebno njeno višegodišnje uzimanje.

Rezultati CANTOS kliničkog ispitivanja pokazali su da canakinumab učinkovito smanjuje upalu što se očitovalo smanjenjem razine hsCRP i interleukina-6. Ovisno o dozi canakinumaba, učestalost raka pluća se smanjila od 26 do 67 posto.

Izvor:
The Lancet

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.