Intenzitet bola može pomoći u razlikovanju dviju vrsta raka kože


Intenzitet bola može pomoći u razlikovanju dviju vrsta raka kože

Istraživanje provedeno na gotovo 500 ispitanika s rakom kože pokazalo je da lezije kože, koje bole i svrbe, mogu biti znak raka kože poznatog kao planocelularni karcinom (spinocelularni karcinom, rak pločastih stanica).

Tako se pokazalo da je svrbež kože najčešći simptom raka kože kod obje vrste nemelanomskih karcinoma kože, bazocelularnog karcinoma (bazalioma, raka bazalnih stanica) i planocelularnog karcinoma (spinocelularnog karcinoma, raka pločastih stanica). Svrbež se javio u 43 posto bolesnika s planocelularnim karcinomom i u 33 posto bolesnika s bazocelularnim karcinomom.

Dok je bol puno češća u bolesnika s planocelularnim karcinomom (gotovo u 40 posto slučajeva) nego u bolesnika s bazocelularnim karcinomom (oko 18 posto slučajeva).

Prema mišljenju stručnjaka, intenzitet boli mogao bi postati jedinstveni čimbenik za razlikovanje planocelularnog od bazocelularnog karcinoma, što bi u konačnici dovelo do ranije dijagnoze te odgovarajuće agresivne terapije karcinoma koji je inače agresivniji od bazocelularnog karcinoma.

Izvor:
Archives of Dermatology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.