IVF i lijekovi za plodnost mogu povećati rizik za razvoj autizma


IVF i lijekovi za plodnost mogu povećati rizik za razvoj autizma

Studija provedena u SAD-u pokazala je da su djeca čije su majke uzimale lijekove za plodnost izložena dvostruko većem riziku od razvoja autizma. Dok je druga studija pokazala da i izvantjelesna oplodnja (IVF) i prijevremeno rođenje mogu povećati taj rizik.

U prvoj studiji koja je provedena na 111 žena koje su imale djecu s poremećajima autističnog spektra i na oko 3.900 žena koja nisu imala autističnu djecu, oko 34 posto majki koje su imale autističnu djecu uzimalo je lijekove za plodnost, klomifen ili gonadotropine, dok je 24 posto žena koje nisu imale autističnu djecu uzimalo lijekove za plodnost.

U drugoj, izraelskoj studiji, pokazalo se da je 10,2 posto autistične djece koja su bila uključena u studiju začeto uz pomoć izvantjelesne oplodnje (IVF), dok je oko 3,5 posto djece u Izraelu začeto na taj način. Isto tako pokazalo se da je približno 4 posto djece s autizmom rođeno prijevremeno, a učestalost prijevremenog rođenja u općoj populaciji je oko 1 posto.

Autistični poremećaj i slični poremećaji svrstani su u skupinu pervazivnih razvojnih poremećaja ili poremećaja autističnog spektra (autistični kontinuum). Poremećaji autističnog spektra su velika i etiološki raznolika skupina poremećaja rane dječje dobi nepoznate etiologije koja uključuje organske čimbenike, posebice genetske, biokemijske, imunološke, traumatološke. Glavni predstavnik ove skupine poremećaja jest autistični poremećaj.

Posljednjih dvadesetak godina, unatoč velikim etiološkim dilemama, postignut je golem napredak u dijagnostici, terapiji i rehabilitaciji na ovom području dječje psihijatrije.

Izvor:
HealthDays

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.