Izbalansirani unos soli i kalija važan za smanjenje rizika od kardiovaskularne bolesti
Nova studija provedena na 12.267 ispitanika pokazala je da previše soli te premalo kalija u prehrani može povećati rizik od kardiovaskularne bolesti i smrti.
Naime kombinacija povećanog unosa natrija i smanjenog unosa kalija predstavlja puno veći rizik za zdravlje srca nego svaki mineral sam.
Inače povećani unos natrija povezan je s 20 posto većim rizikom od smrti, dok se povećan unos kalija povezuje s 20 posto manjim rizikom od smrti.
Iako natrij i kalij djeluju u tijelu samostalno, visoke razine kalija mogu suzbiti neke od negativnih učinka natrija.
Stoga znanstvenici preporučuju smanjenje količine natrija (soli) u prehrani te veću konzumaciju kalija, posebno iz voća i povrća.
Dobar izvor kalija su banane, dinje, naranče, rajčice te drugo voće i povrće, kao i riba, perad te mliječni proizvodi.
Izvor:
Archives of Internal Medicine