Izloženost C. difficile u dojenačkoj dobi stvara imunitet protiv nje


Izloženost C. difficile u dojenačkoj dobi stvara imunitet protiv nje

Izloženost bakteriji Clostridium difficile u dojenačkoj dobi stvara imunološki odgovor koji bi mogao pomoći u zaštititi od ove gastrointestinalne infekcije kasnije u djetinjstvu, ukazuje nova studija. Inače, bakterija Clostridium difficile je vodeći uzrok proljeva u hospitaliziranh bolesnika.

Naime, uočilo se da dojenčad koja su bila prirodno izložena C. difficile u okolišu i u kojih je došlo do kolonizacije spomenute bakterijame, imaju protutijela na nju u krvi. Analizom se pokazalo da nastala protutijela neutraliziraju toksine koji uzrokuju infekciju s C. difficile, sprječavajući štetne učinke na stanice izložene tim toksinima.

Ovi rezultati ukazuju da dolazi do prirodne imunizacije, premda će buduće studije trebati utvrditi hoće li to spriječiti bolest godinama kasnije nakon druge izloženosti C. difficile.

Teži oblik infekcije s C. difficile može izazvati upalu debelog crijeva koja zahtijeva operaciju i može biti fatalna. Djeca imaju blaže simptome od odraslih. Pedijatrijska učestalost infekcije C. difficile dostiže vrhunac u dobnoj skupini od 1 do 4 godine i tijekom tinejdžerskih godina.

Izvor:
Clinical Infectious Diseases

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.