Izvršena prva implantacija kardiovaskularnog tkiva pohranjenog u Banci kardiovaskularnog tkiva KBC-a Zagreb


Izvršena prva implantacija kardiovaskularnog tkiva pohranjenog u Banci kardiovaskularnog tkiva KBC-a Zagreb

Danas, godinu dana nakon otvaranja Banke kardiovaskularnog tkiva KBC-a Zagreb, izvršena je prva implantacija kardiovaskularnog tkiva pohranjenog u Banci. Naime, 74-godišnjoj bolesnici implantiran je aortalni zalistak pohranjen u banci, koji je dobiven obradom prethodno eksplantiranog (izvađenog) srca bolesnice koja je bila podvrgnuta transplantaciji srca. Time je i simbolično završen uspješan projekt stvaranja odnosno pokretanja ove institucije.

Banka kardiovaskularnog tkiva KBC-a Zagreb jedina je banka te vrste u ovom dijelu Europe. U tijeku protekle godine u sklopu programa multiorganske eksplantacije te dobrovoljne donacije zalistaka (od pacijenata koji su podvrgnuti transplantaciji srca) u Banci su prikupljena 23 zalistka te nekoliko transplantata krvnih žila.

Program pohranjivanja tkiva u Banku se nastavlja, a pohranjeni zalistci dostupni su pacijentima svih kardiokirurških centara u Hrvatskoj.

"

Sutra, 28. lipnja 2012., će u 9 sati u Edukacijskom centru "Istok" KBC-a Zagreb (dvorana 1 u prizemlju), Kišpatićeva 12, započeti s radom Simpozij povodom prve ugradnje aortnog homografta iz Banke kardiovaskularnog tkiva KBC-a Zagreb.

Na Simpoziju će uz predavače iz Hrvatske sudjelovati i dr. Carlos Mestres iz Španjolske i dr. Ramadan Jashari iz Belgije, obojica vodeći svjetski stručnjaci za presađivanja zalistaka.

"
Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.