Je li depresija povezana s većim rizikom od fibrilacije atrija?


Je li depresija povezana s većim rizikom od fibrilacije atrija?

Izgleda da je rizik od razvoja fibrilacije atrija povišen u osoba koje uzimaju antidepresive, i to osobito prije početka liječenja, ukazuje nova studija. Fibrilaciju atrija karakterizira brzi, nepravilno nepravilni atrijski ritam. Simptomi fibrilacije atrija su palpitacije, te ponekad slabost, zaduha i presinkopa. Palpitacije su neugodan osjećaj rada vlastitog srca, koji bolesnici opisuju kao lupanje, preskakivanje, zastajkivanje ili treperenje srca.

Tijekom prvog mjeseca uzimanja antidepresiva, rizik od razvoja fibrilacije atrija bio je tri puta veći. Nakon godinu dana, rizik od fibrilacije atrija se postupno smanjio.

Očito je da pacijenti liječeni antidepresivima imaju značajno povećan rizik od fibrilacije atrija, kako kratkoročno tako i više od šest mjeseci. 

Smatra se da je podležeća bolest, a ne terapija antidepresivima, odgovorna za povećanje rizika od fibrilacije atrija.

Inače, od ranije je poznato da je depresija povezana s povećanim rizikom od niza kardiovaskularnih bolesti i pogoršanjem simptoma u pacijenata s fibrilacijom atrija

Prema mišljenju stručnjaka, buduća istraživanja bi trebala utvrditi je li depresija potencijalno promjenjiv čimbenik rizika za razvoj fibrilacije atrija i srodnih morbiditeta.

Izvor:
European Journal of Preventive Cardiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.